Több millió stock kép mindenkinek, már 48 forinttól!
Hívja képviselőnket, magyarul!
+36 30 844 0761 | hungary@123rf.com

Az utcán véletlenszerűen leszólítva akármelyik idegent azzal, hogy rendelkezik-e fényképezőgépes okostelefonnal, nagy valószínűséggel „igen” lesz a válasz. A tükörreflexes és kompakt fényképezőgép fanatikusok mellett a mobil fotózás népszerűsége is ugrásszerűen megnövekedett az elmúlt évtizedben, de ez nem is csoda, hiszen okostelefonjainkat mindenhova magunkkal hurcoljuk.

 

Habár néhány fényképezőgép jobb a többinél, (mint az az új trendi Samsung vagy iPhone), mégis csodálatos képek készíthetők velük. Íme 5 tipp amit érdemes megfontolni.

Amikor van fény…

 

Akkor használjuk ki! A természetes fény a fotózásnál olyan mint a hang a zenénél. Habár nehéz tökéletes fényviszonyokat teremteni, néhány trükk segítségével azonban uralni tudjuk azt. Egy biztos, semmiképp se használjunk közvetlen napfényt. Szűrt napfénynél vagy mesterséges fénynél készítsünk képeket, így az eredmény nem fog úgy kinézni, mint egy mosott majom.

 

 

 

Kevesebbet Zoom-ot használjunk…

 BUBORÉK

 

Több fókusz. Ne feledjük, hogy egy okostelefon digitális zoom-ot használ, ellentétben a legtöbb hagyományos fényképezőgéppel, amelyek optikai zoom-ot használnak. A digitális zoom csupán csak kinagyítja a képünk tárgyát akkorára, hogy kitöltse a képernyőt, szóval mi lesz így az eredmény? Alacsony felbontású kép = alacsony minőségű fotó. Ha mindenképpen zoomolni kell, akkor fókuszáljunk arra, hogy jó képet készítsünk, és a kivágást majd később készítsük el. Nem árt ha inkább a tárgyhoz képest közelebbről fotózunk, hogy egy részletesebb fotót kapjunk, különösen igaz ez akkor, ha ételt fotózunk. (de azért ne annyira közelről, hogy a fontos részek lekerüljenek a képről).

Vezessük a szemeket…

Az aranymetszés. Vezessük a szemlélő szemeit a tárgyhoz jobb kompozícióval és a keretek segítségével. Tartsuk fel a telefonunkat és várjunk…..képzeljünk el két vízszintes és függőleges vonalat amelyek kilenc egyelő részre osztják a képernyőt. Helyezzük a képünk tárgyát a metszéspontokba, ne pedig a középpontba. Néhány telefonnál még meg is található ez a rács szerkezet, hogy különböző szögekből fotózhassunk.

 

Szabályozzuk és módosítsuk…           

                                                                                                  

                                                                                           Auto                         Fluoreszkáló

a fehér egyensúlyt. Dobjuk fel képeink színeit úgy, hogy módosítjuk a fehér egyensúlyt okostelefonunkon. A fehér egyensúly beállításnál legtöbb esetben találunk „auto” funkciót is de más előre elkészített beállítások is előfordulnak, mint pl. “napfény”, “fluoreszkáló”, “izzó”, stb. Bár az “auto” funkció a legtöbb esetben ideális beállítást eredményez, néhány esetben jobban járunk, ha fényekkel érjük el a legjobb fehér egyensúlyt, különösen zárt tényben sárga fénnyel.

Ne vakuzzunk…

 

       Fehér vaku                                                     Vaku nélkül 

 

túl sokat! Emlékszik a természetes fényről szóló részre? Itt az ideje a gyakorlásnak. A vaku minden rossznak a forrása a fényképezés birodalmában. Persze metaforikus értelemben. Néha az okostelefonok rendelkeznek egy olyan különleges képességgel, hogy megmondják mikor használjunk vakut. Néha még alacsony fényben sincs rá szükség. Az okostelefonok vakuja hasonló a LED-es elemlámpákhoz es ez néha „vörös szem” effektust eredményez. Bár bizonyos esetekben a vaku használata elkerülhetetlen, ekkor jönnek kapóra szerkesztő applikációk.

Kérjen professzionális segítséget…

a fotó szerkesztő alkalmazásoktól! Rengeteg alkalmazás közül választhatunk de a leginkább a Pixlr nevű alkalmazást javasoljuk. Ingyenes és iPhone valamint Android mellett még számítógépen is használható. Hogy ez mire használható? Letöltés előtt olvassuk el és ismerkednünk meg vele.

Amennyiben csak egy gyors korrekcióra van szükség, úgy az Instagram a nyerő! Még jobb, hogy egyből meg is oszthatjuk a képet. Vagy még pénzt is kereshetsz vele az 123RF On-The-Go* segítségével. Csupán csak töltsük fel kedvenc képeinket a telefonunkról az 123RF.com-ra bárhol, egy egyszerű leírással és néhány bejelöléssel na és már kész is.

Most hogy minden elméleti tudás a birtokunkban van, itt az ideje a kísérletezésnek és a gyakorlásnak! Gyakorlat teszi az embert szóval csak kattintsunk bárhol is járunk és használjuk a különböző beállításokat a különböző fényviszonyokhoz. Ne feledje, hogy bármikor hagyhat egy kommentet ha a véleményünkre kívéncsi vagy ha csak meg szeretné osztani a gondolatait.

*Az 123RF On-The-Go alkalmazás elérhető az App Store-on és a Google Play-en ingyenesen.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
További cikkek
Te mennyit spóroltál ma a képköltségeiden?
Tovább
123RF tartalmak a WallMe.hu-n
Tovább
"Mint minden másban, itt is a kitartás a lényeg" - interjú Bálint Sebestyén grafikussal
Tovább
123RF 100 darabos képcsomag 99 dollárért
Tovább
„Egy párizsi kirándulás mindent megváltoztatott”- Interjú Biczó Zsolttal
Tovább
Karácsonyi mézeskalács sütés az 123RF Hungary csapatával
Tovább
Copyright 2014 - felkepeljuk.hu | Impresszum