Több millió stock kép mindenkinek, már 48 forinttól!
Hívja képviselőnket, magyarul!
+36 30 844 0761 | hungary@123rf.com

KEZDŐ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A STOCK FOTÓKHOZ 1. RÉSZ

Mi is az a stock fotó? Miért éri meg használnom? Hogyan juthatok hozzá a legegyszerűbben?

Mielőtt belekezdenénk, tisztáznunk kell, hogy ebben az értelemben vett „stock”-nak semmi köze a részvényekhez vagy a Wall Streethez. Persze ez is lehet egy fajta befektetés. Szóval…

Stock Fotó. Mi is az?

A hivatalos megfogalmazás szerint: “A Stock fotók, professzionális vagy fél-profi fotósok által készített képek, amelyeket kereshető adatbázisok tartalmaznak.

Ezek az adatbázisok, vagy stock könyvtárak szinte végtelen számú royalty-free  (jogdíj mentes) tartalommal rendelkeznek, amelyeket hirdetésekhez, könyvekhez, prospektusokhoz, vagy bármilyen projecthez használhatunk. Gondoljunk úgy ezekre az adatbázisokra, mint az idő szűkében levő kreatív elméknek szóló megoldásra, ha magas minőségű fotókra van szükség.

Igen, mi tudjuk hogy az ügynökségek hogyan működnek. Valójában, ha meg kell szerveznünk egy komplett fotózást csak azért, mert egy ügyfelünknek olyan fotóra van szüksége, amin egy levegőben ugráló, látszólag boldog család látható akik jól érzik magukat, el lehet képzelni, hogy mennyi időt venne igénybe ez a project. Persze akkor még a szerkesztési, vágási és egyéb utómunkákról nem is beszéltünk, amiket szintén el kellene végezni. 

Na és mi történik ha az egész munka végén rájövünk, hogy a készített fotók nem passzolnak abba a képbe, amit előre elképzeltünk? Vissza a legelejére. Ennél is több meggyőző érvre van szüksége? Az alábbi 6 ok megmagyarázza, hogy a stock fotók miért is egyszerűsítik le az életünket.

1. Időt spórol

Ahogy fent is említettük, egy minőségi fotózás leszervezéséhez sok időre és előzetes tervezésre van szükség. Ha a fotó szükségleteink sürgősek és egyediek (mint pl. utazás, konkrét helyszínhez vagy céltárgyhoz kötött), a stock fotó a tökéletes idő spórolási megoldás. Persze nem csak a szűk határidők miatt hasznos, hanem stock fotók között böngészve újabb és újabb ötletekre bukkanhatunk, hogy mi passzol vagy nem passzol a projectünkhöz anélkül, hogy felesleges fotózásra kellene költenünk.

2. Változatos

A stock fotó adatbázisok hatalmas választékában, a keresési kulcsszavak használatával szinte gyerekjáték megtalálni a számunkra tökéletes képet. Napjainkban több stock fotó adatbázis már akár több millió képet is tartalmaz, és hol máshol találhatnánk ilyen rengeteg képet?! Az 123RF-nél például sok ezren működnek közre annak érdekében, hogy NAPONTA több, mint 35 000 új tartalommal bővüljön az adatbázis, amelyek között vektoros grafikák is megtalálhatók minden elképzelhető ötlethez.

3. Költséghatékony

Először bizonyára arra gondolunk, hogy „nem lenne költséghatékonyabb, ha a saját fotósainkat használnánk ahelyett, hogy stock képeket vásárolnánk?” Nem igazán, ha azt is belekalkuláljun, hogy a fotózáshoz eszközöket kell beszereznünk, helyszínt kell biztosítanunk és modelleket kell foglalkoztatnunk, stb. Másrészről pedig a stock fotók közel sem olyan drágák, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, ráadásul választhatunk egyedi igényeket kielégítő, pénztárcabarát megoldások közül. Amennyiben sok képre van szüksége nyomtatott vagy online használatra, akkor választhat előfizetések közül. Viszont ha csak alkalmanként használ képeket, akkor a kredit vásárlás jelenti a nagyobb rugalmasságot az Ön számára.

4. Minőségi

Mivel az ára nem túl magas, így a minősége is biztos alacsony, igaz? Hatalmas tévedés! A stock fotóknak rendkívül szigorú szerkesztői és minőség ellenőrzési procedúrán kell keresztül menniük ahhoz, hogy helyet kapjanak az adatbázisokban. Ennek értelmében az életlen képek a háziállatokról vagy a rosszul beállított családi portrék nem kerülhetnek bele. Legtöbb esetben a stock fotók jobb minőségűek, mint a saját fotózásúak, mivel a képgyűjtemények nagy része valóban profi fotósok keze munkájának eredménye. Az 123RF ügyfeleit, minőségi kifogás esetén teljeskörű pénz visszafizatési garancia védi!

5. Engedélyek

 

Itt egy még komolyabb dologra hívjuk fel a figyelmet. Először is, előfordult-e már Önnel, hogy leszedett egy képet az internetről, és felhasználta az a kép valós tulajdonosa engedélye vagy bármilyen hivatalos engedély nélkül? (Hello Google fotók!). Nos, ne tegyen ilyet! Ez nem csak etikátlan de elég hosszadalmas jogi procedúrákat vonhat maga után, ami egyértelműen nem éri meg EGY kép miatt. Amennyiben stock fotó oldalról vásárol képeket, ezzel együtt megvásárolja a jogokat is a használatukhoz, amely biztosítékként szolgál. Ezeket a jogokat a stock engedély határozza meg. Napjainkban, az internet korában pilllanatok alatt felderíthető egy jogtalan felhasználás. Óvja meg magát a kellemetlenségektől!

6. Személyiségi és tulajdonjogi engedélyek

Ha már az engedély témánál tartunk, egy royalty free (jogdíj mentes) stock fotó megvásárlásával a szükséges személyiségi és tulajdonjogi beleegyezéseket is megkapjuk. Alapjában véve ezek jogi engedélyek a kép szerzője vagy a modell részéről arra vonatkozóan, hogy a képet valóban felhasználhatjuk a meghatározott célokra. Tehát a megfelelő engedélyek esetén a reklám és marketing kampányaink is fedezve vannak.

Nos, ennyi volna! 6 ok, amiért a stock fotók előnyösek és hasznosak a munkánk számára. Oh, azt említettem már, hogy a stock fotó oldalakon történő regisztráció teljesen ingyenes? A későbbiek során, a következő cikkünkben, még szó lesz arról, hogy mit tegyünk, vagy éppen mit ne tegyünk a stock fotók használata során. Látogasson vissza később is!

Ha bármilyen kérdése lenne a stock fotókkal, engedélyekkel, audiovizuális eszközökkel kapcsolatban, hívja a nap 24 órájában, a hét minden napján élő 06-30-844-07-61-es telefonszámunkat, ahol magyar nyelvű tájékoztatást és segítséget kaphat munkatársunktól! 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
További cikkek
Te mennyit spóroltál ma a képköltségeiden?
Tovább
123RF tartalmak a WallMe.hu-n
Tovább
"Mint minden másban, itt is a kitartás a lényeg" - interjú Bálint Sebestyén grafikussal
Tovább
123RF 100 darabos képcsomag 99 dollárért
Tovább
„Egy párizsi kirándulás mindent megváltoztatott”- Interjú Biczó Zsolttal
Tovább
Karácsonyi mézeskalács sütés az 123RF Hungary csapatával
Tovább
Copyright 2014 - felkepeljuk.hu | Impresszum